Selecteer een pagina
Zeldzame Spitfire oefent vanaf Twente Airport

Zeldzame Spitfire oefent vanaf Twente Airport

Afgelopen weekend vloog een Spitfire van Stichting Spitfires Flying Vintage Every Day meerdere trainingsvluchten vanaf Twente Airport. Het toestel is in vergelijking met andere Spitfires een zeer zeldzaam exemplaar. EHTWspotters maakte de onderstaande fotorapportage.

De Spitfire MK.T9 arriveerde zaterdagmiddag rond 4 uur op Twente Airport, weliswaar met vertraging wegens een technisch probleem. De machine, met registratie PH-KDH, trok veel bekijks en was door het kenmerkende geluid van de Rolls-Royce Merlin-motor op veel plekken te horen. Het doel van het bezoek was om twee dagen lang meerdere trainingsvluchten te maken. De Spitfire-piloten konden zo hun vaardigheden onderhouden en maakten tijdens de vluchten bijzondere manoeuvres en meerdere stop and go’s. Vanwege het rustige vliegverkeer op en rond de luchthaven is het een ideale locatie om dergelijke vluchten uit te voeren. Een ander voordeel is dat Twente Airport over een lange geasfalteerde baan beschikt. Vliegveld Midden-Zeeland, waar het jachtvliegtuig gestationeerd staat, beschikt enkel over een korte grasbaan.

De bedoeling was dat de Spitfire al eerder in het jaar trainingsvluchten zou uitvoeren boven Twente. Maar vanwege het slechte weer waren de baancondities op Midden-Zeeland, of de weersomstandigheden op Twente Airport te slecht voor trainingsvluchten. In totaal maakte het toestel drie lokale vluchten voordat het zondagmiddag weer naar Zeeland vertrok.

Historie

Het vliegtuig werd oorspronkelijk in 1943 gebouwd als een Spitfire LF.IX, een eenzitter, en kreeg de registratie MJ772. De machine is tijdens de oorlog onder andere ingezet tijdens D-Day. Vijf jaar na het einde van de oorlog werd het toestel omgebouwd naar een tweezitter. Door de jaren heen wisselde het vliegtuig meerdere keren van eigenaar en maakte zelfs een aantal buiklandingen. In 2021 werd de Spitfire verkocht aan Stichting Spitfires Flying Vintage Every Day, waar voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd mede-eigenaar van is. Hij verzorgde in april nog een flyby tijdens de uitvaart van Engelandvaarder Leo Hendrikx. De PH-KDH is met recht een uniek exemplaar te noemen omdat het een van de tien vliegende tweezits Spitfires ter wereld is.

PH-KDH - Stichting Spitfires Flying Vintage Every Day - Spitfire MK.T9 - © Patrick Volmer

PH-KDH – Stichting Spitfires Flying Vintage Every Day – Spitfire MK.T9 – © Patrick Volmer

 

PH-KDH – Stichting Spitfires Flying Vintage Every Day – Spitfire MK.T9 – © Patrick Volmer

 

PH-KDH - Stichting Spitfires Flying Vintage Every Day - Spitfire MK.T9 - © Tim Volmer

PH-KDH – Stichting Spitfires Flying Vintage Every Day – Spitfire MK.T9 – © Tim Volmer

 

PH-KDH – Stichting Spitfires Flying Vintage Every Day – Spitfire MK.T9 – © Tim Volmer

Australische Boeing 777 geland op Twente Airport

Australische Boeing 777 geland op Twente Airport

Zondag 2 april landde er voor het eerst een Boeing 777-300 op Twente Airport. De machine was voorheen eigendom van Virgin Australia en wordt ontmanteld door AELS.

De Boeing is al jaren uit dienst. Sinds het begin van de coronacrisis stond de 777, met registratie VH-VPD, opgeslagen op Toowoomba Airport. Eind 2022 werd het toestel overgevlogen naar Brisbane Airport, waar het langer verbleef dan verwacht in verband met technische problemen. In februari vloog de Boeing naar Darwin, in het noorden van Australië, waar het weer ruim een maand stond opgeslagen. Volgens enkele bronnen deed het toestel minimaal zes pogingen om Australië te verlaten, maar was er telkens sprake van een technisch mankement.

30 maart, op de zesde verjaardag van Twente Airport, vloog de Boeing van Darwin naar de luchthaven van Muscat, in Oman. Deze stop diende enkel als tussenstop, gezien de grote afstand tussen Darwin en Twente Airport. Op 1 april vertrok de VH-VPD van Muscat richting Twente. Onderweg werd er geconcludeerd dat de weersomstandigheden niet goed genoeg waren om het vliegtuig veilig te laten landen, dus week het uit naar Maastricht Aachen Airport. Een dag later vloog het toestel haar laatste vlucht van Maastricht naar Twente.

Dragonair

Het is niet voor het eerst dat er een vliegtuig vanuit Australië wordt overgevlogen naar Twente Airport. In 2021 arriveerde een Airbus A320 van Dragonair op de luchthaven, net als de Boeing kwam de machine voor ontmanteling door AELS. Het vliegtuig stond daarvoor lang opgeslagen in het Australische Alice Springs. Uiteindelijk arriveerde de Airbus via meerdere tussenstops in Twente.