Selecteer een pagina
Twente Airport sluit overeenkomst met investeerders

Twente Airport sluit overeenkomst met investeerders

Reggeborgh Invest en Demcon Investment starten een samenwerking met Twente Airport. Beide ondernemingen vinden het regionale belang van de luchthaven essentieel en tekenden daarom een overeenkomst met de luchthaven.

De twee bedrijven tekenden de intentieverklaring met de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, de huidige eigenaren van het vliegveld. Volgens Bianca Screever, van Demcon, zijn er meer bedrijven die ‘een steentje willen bijdragen’ en geeft aan dat de overeenkomst daarom is getekend namens het Twentse bedrijfsleven.

De provincie Overijssel en gemeente Enschede vinden de overeenkomst belangrijk voor het vliegveld. Volgens hen toont dit aan dat bedrijven geloven in een regionale economie. Jaren geleden, bij de opzet van de Technology Base, werd al aangegeven dat regionaal eigenschap zeer belangrijk is voor het succesvol ontwikkelen van het bedrijventerrein. Tot op heden is daar nooit wat van terechtgekomen.

Invulling

Tot en met oktober wordt er gekeken hoe de samenwerking ingevuld kan worden. Zo vinden de partijen het belangrijk dat er een hangaar komt waar onderhoud kan worden uitgevoerd. Ook moet er een navigatiesysteem komen waardoor er bij slechtere weersomstandigheden kan worden gevlogen. Dit laatste is voornamelijk voor Reggeborgh heel belangrijk. Zij maken regelmatig gebruik van het vliegveld.

Vakantievluchten

Onlangs stemde een meerderheid van de Enschedese gemeenteraad voor een onderzoek naar vakantievluchten op de luchthaven. Screever zegt dat ze daar niet naar zullen kijken. De partijen willen met de overeenkomst juist in gaan zetten op de huidige toekomstplannen van het vliegveld als testluchthaven, maar ook voor vliegtuigonderhoud en beperkt zakenvluchten. Terugkijkend op de afgelopen jaren is er in elk geval een stijgende lijn te zien van het aantal vluchten. Vorig jaar werd nog afgesloten met een nieuw record van het aantal privé- en zakenvluchten.

Structuurvisie van vastgoed ontwikkeling op Twente Airport. © Technology Base

 

Structuurvisie van vastgoed ontwikkeling op Twente Airport. © Technology Base

Recordjaar voor Twente Airport

Recordjaar voor Twente Airport

Twente Airport sloot 2022 af met een recordaantal zakenvluchten. Ten opzichte van een jaar eerder vonden er ruim dertig procent meer vluchten plaats. Aan het eind van het artikel staat een link naar een bestand met informatie over alle bezoekers op de luchthaven.

In mei en juni van 2022 bleek dat de interesse in zaken- en privévluchten van en naar Twente Airport flink was gestegen. In die periode werden eerdere maandrecords van vliegbewegingen steeds verbroken. De drukte kan onder andere te maken hebben gehad met de chaos die ontstond op andere luchthavens. Reizigers die het prijskaartje kunnen veroorloven waren daardoor sneller bereid om te kiezen voor een privévlucht.

Ondanks de vele starts en landingen die dit jaar op Twente Airport werden gemaakt weken er ook meer vluchten uit naar andere luchthavens. Omdat het vliegveld tot op heden niet beschikt over een systeem waardoor piloten op navigatie kunnen aanvliegen heeft slecht weer daar nog altijd veel invloed op.

Opmerkelijke bezoekers

Netjets Europe, Exxaero en het Duitse E-Aviation waren in 2022 verantwoordelijk voor een groot deel van de vliegbewegingen. Het overige deel bestond uit vliegtuigen en maatschappijen die Twente Airport al eerder bezochten, maar ook uit vele nieuwe bezoekers. Opmerkelijk waren onder andere de vluchten van twee grote toestellen van Air X Charter. Privévliegtuigen van dat formaat zijn een zeldzame verschijning op het vliegveld. Een andere machine, die niet is meegeteld bij het record, is een Embraer 190. Het toestel met registratie P4-KCI kwam voor een kompaskalibratie naar Twente Airport. Inmiddels is de Embraer geleverd aan Sky High Aviation Services Dominicana, de enige Caraïbische maatschappij die met de E-jet vliegt.

9H-GIB--EMB135BJ--Air X Charter---©T.Volmer

EMB135BJ van Air X Charter © Tim Volmer

Voetbalcharters

Net als in 2021 vonden er ook meerdere voetbalcharters plaats. Om deze uit te voeren kwam er meerdere keren een Saab 2000 langs van Nyx Air. Dit toestel vervoerde FC Twente van en naar verschillende steden in Europa. Verder vloog de Deense chartermaatschappij Air Alsie meerdere keren met twee zwarte ATR72’s naar Twente Airport. De laatste charter werd gevlogen met een Deense CRJ-900, die het Schotse vrouwen voetbalteam naar de Faeroër eilanden bracht.

ES-NSE--Saab 2000--NYXair---©P.Volmer

Saab 2000 van Nyxair ©Patrick Volmer

Link naar bestand: Overzicht-visitors-EHTW-2-1-17-tot-1-1-2023

Unieke Embraer 190 brengt kort bezoek aan Twente Airport

Unieke Embraer 190 brengt kort bezoek aan Twente Airport

Op maandag27 juni landde er een bijzondere Embraer 190 op Twente Airport. Deze Embraer kwam voor een snelle onderhoud-gerelateerde stop, namelijk voor de kalibratie van het kompas die zich in het toestel bevindt.

Het vliegtuig met de registratie P4-KCI was opgestegen vanaf Maastricht voor een testvlucht. De bestemming na de testvlucht was Twente Airport waar het toestel een korte stop van 1.5 uur maakte om het kompas te kalibreren, hierbij werd gebruik gemaakt van de volledig elektrische towtug van Twente Airport. Op het C-platform werd door middel van aanwijzingen van de flightcrew het vliegtuig in de juiste richting gedraaid. Nadat het kompas gekalibreerd was vertrok de Embraer weer richting Maastricht.

Op Maastricht staat het toestel in opslag bij het onderhoudsbedrijf SAMCO totdat het wordt geleverd aan de nieuwe maatschappij. Voorheen vloog de Embraer voor Air Astana, een maatschappij uit Kazachstan, totdat het in 2020 uit dienst werd gehaald en op Maastricht werd geparkeerd door de leasemaatschappij.

Nu is er een nieuwe klant gevonden voor het toestel namelijk Sky High Air Services, een maatschappij uit de Dominicaanse Republiek. Deze maatschappij beschikt tevens over een tweede Embraer 190 en is daarmee de enige E-Jet gebruiker in de Cariben. Een paar dagen voor de testvlucht kwam de Embraer uit de hangaar op Maastricht nadat het was overgespoten met het kleurenschema van Sky High.

De Embraer en de towtug tijdens de kalibratie. (Foto Tim Volmer)

 

De Embrear “On final” voor baan 23. (Foto Tim Volmer)

 

De Embraer tijdens de backtrack naar baan 23. (Foto Tim Volmer)