Selecteer een pagina

Waar zondag elders in Nederland Bevrijdingsdag werd gevierd, vierde de Vliegclub Twente (VCT) dit jaar haar zestigste verjaardag. Ten behoeve van het jubileum werd een fly-in georganiseerd op Twente Airport. EHTWspotters was aanwezig en maakte een fotorapportage. Bekijk het volgende album voor alle foto’s van het evenement: Fly-in 60 jaar Vliegclub Twente

Het programma bestond onder meer uit proefvluchten en een vliegdemonstratie. Op een van de beschikbare vliegtuigopstelplaatsen konden gasten een verfrissend drankje en een broodje hamburger verkrijgen. Ook was er een bescheiden aviamarkt. De vliegclub bood enthousiastelingen de kans om tegen een gereduceerd tarief een vliegles van een half uur te maken. De hele dag werden de vluchten uitgevoerd met beide toestellen van de vereniging, de PH-TWM en -TWK, evenals een Reims F172 van een clublid, de PH-JBG. Bijna vijftig vliegtuigen bezochten de fly-in. Vanwege het slechte weer in het noorden van het land was de opkomst enigszins lager dan oorspronkelijk verwacht.

Overzicht C-Platform tijdens de fly-In © Tim Volmer

Het evenement zag enkele opvallende bezoekers. Zo bracht het demonstratieteam Fokker Four een bezoek aan de luchthaven en gaven zij later op de dag een demonstratie. Ook landde er een splinternieuw vliegtuig. De P92 Echo MkII, registratie PH-0D0, vliegt pas enkele dagen met een Nederlandse registratie. Vorige maand werd het toestel tentoongesteld op de AERO Friedrichshafen. Daar was al wel de Nederlandse vlag op de start zichtbaar, maar droeg de machine nog haar Italiaanse registratie, I-X003.

PH-PDN – Cessna C-182P Skylane – Dynamic Aviation – © Tim Volmer
Partytenten, informatiestands en zitplekken waren opgesteld op een van de beschikbare VOP’s © Tim Volmer
PH-RLA – Saab 91D Safir – Private – © Tim Volmer

Crash

Het viel op dat een vliegtuig miste bij de fly-in. De Twentse vliegclub beschikte namelijk tot en met dit voorjaar over een Piper 28. Het toestel, registratie PH-RRR, crashte in maart op het vliegveld van Zwartberg, België, en raakte onherstelbaar beschadigd. De inzittenden kwamen er met lichte verwondingen van af.

Geschiedenis

Vliegclub Twente is sinds 1964 op Twente Airport actief. De hangaar en het clubgebouw waren sinds de oprichting gesitueerd nabij de voormalige terminal. Na het sluiten van Vliegbasis Twenthe in 2007, bleef de club met ontheffing van de overheid op het vliegveld vliegen. Omdat het zuidelijk gedeelte van het terrein werd onttrokken van het luchtvaartterrein, werd een voormalige F-16 shelter aan de westkant van het terrein in gebruik genomen als hangaar. De coördinatie en brandweerfunctie is in die tijd overgenomen door vrijwilligers van de vliegclub. Sinds de officiële heropening in 2017 van het vliegveld vallen deze taken onder de verantwoording van Twente Airport. In dat jaar is de vloot van hangaar veranderd en betrekt nu een shelter aan de noordkant van het terrein.

Bekijk het volgende album voor alle foto’s van het evenement: Fly-in 60 jaar Vliegclub Twente