Selecteer een pagina

De Piper 28 Archer II van de Vliegclub Twente, registratie PH-RRR, raakte vrijdag zwaar beschadigd tijdens de landing op het vliegveld van Zwartberg.

Het toestel vertrok vrijdagochtend van Twente Airport richting het Belgische Zwartberg. Tijdens de nadering van de luchthaven bleken de weersomstandigheden anders dan gedacht en ging het mis. ‘Er was vandaag een stevige en redelijk onregelmatige oostenwind. Door deze zogenaamde crosswind is het vliegtuig vermoedelijk tijdens het landen van de landingszone afgedreven en uitgeweken’, aldus Joeri Gerrits, bestuurslid van Limburgse Vleugels.

Door de harde wind botste de PH-RRR tegen een hangaar, waardoor de linkervleugel afbrak. De gevel van het gebouw raakte op meerdere plekken beschadigd. Het is niet duidelijk of de piloot vlak voor het ongeluk de landing doorzette, of een doorstart maakte. Een lopend onderzoek moet dat uitwijzen. ‘De twee inzittenden werden met lichte verwondingen, snijwonden en andere verwondingen, voor verzorging afgevoerd naar het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk’ laat Gerrits weten. Zaterdag mogen zij het ziekenhuis alweer verlaten. Het vliegtuig lijkt onherstelbaar beschadigd.

Jubileum

De PH-RRR is een van de drie vliegtuigen die tot de vloot van de Vliegclub Twente behoort en is al zeker bijna dertig jaar eigendom van de club. In 2021 onderging de machine nog een grote onderhoudsbeurt in Litouwen. Sindsdien vloog het vliegtuig rond met de nieuwe huisstijl van de vereniging. Behalve de Piper beschikt de club ook over twee Cessna C172’s, de PH-TWM en PH-TWK. De crash komt slechts twee maanden voor de zestigste verjaardag van de Vliegclub Twente. Ter behoeven van het jubileum wordt er op 5 mei een fly-in georganiseerd op Twente Airport.